One Malaysia Community
What's happening around Malaysia

Bantuan Khas RM500 : Kerajaan Umum Perincian Awal Bulan Depan

Bantuan Khas RM500 : Kerajaan Umum Perincian Awal Bulan Depan

IPOH, 27 Nov – Kerajaan akan mengumumkan perincian proses pendaftaran program bantuan khas kerajaan RM500 kepada rakyat berpendapatan isi rumah kurang RM3,000 sebulan, awal bulan depan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata mereka yang layak boleh mula mendaftar pada pertengahan bulan depan.

“Perincian yang kita (kerajaan) akan umumkan meliputi cara-cara pendaftaran, kelayakan mereka yang boleh mendaftar dan sebagainya.

“Sekiranya terdapat individu yang tidak ada rumah dan duduk menumpang, mereka juga layak mendaftar,” katanya kepada pemberita selepas melawat projek membaik pulih rumah Touch Point di sini hari ini.

Beliau berkata pelbagai agensi kerajaan akan terlibat seperti Jabatan KebajikanMalaysiadan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

“Kita juga telah melantik seramai 2,000 pekerja sambilan bagi melaksanakan kerja-kerja proses pendaftaran itu,” katanya.

Ahmad Husni juga berkata bantuan khas itu dijangka diagihkan mulai pertengahan tahun depan dan mereka yang layak akan diumum melalui mediamassa.

Baru-Baru ini, Husni berkata borang program bantuan khas itu akan mula diedarkan melalui LHDN secara percuma pada 1 Dis.

“Dijangka 3.4 juta individu akan mendaftar melibatkan nilai bantuan keseluruhan berjumlah RM2.6 bilion.

“Proses pendaftaran adalah sangat penting dan LHDN juga akan buka bilik gerakan dan kesemua sukarelawan akan membantu sepanjang proses pendaftaran termasuk di kawasan pedalaman,” katanya.

http://umno-online.com/?p=50628

No Responses to “Bantuan Khas RM500 : Kerajaan Umum Perincian Awal Bulan Depan”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: