One Malaysia Community
What's happening around Malaysia

Anwar: Tak perlu persoal bukan Melayu jadi TPM

Anwar: Tak perlu persoal bukan Melayu jadi TPM

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pelantikan mana-mana pemimpin bukan Melayu sebagai Timbalan Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan dalam pilihan raya umum ke-13 tidak perlu dipersoalkan.

Beliau berkata kaum-kaum lain di Malaysia harus diberi peluang untuk memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri atau Menteri, lapor Bernama

Anwar, yang juga Ketua Pembangkang, berkata demikian kepada pemberita di lobi Parlimen ketika mengulas laporan media bahawa beliau telah menawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Anwar dilaporkan dalam satu temu bual dengan harian berbahasa Cina pada 26 Nov lepas, membuat tawaran itu.
Menurut laporan agensi berita itu lagi, kenyataan Anwar nampak berbeza dengan pandangan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mengatakan Pakatan tidak pernah memutuskan melantik sesiapa sebagai perdana menteri dan timbalan perdana menteri, dan kenyataan Anwar sebelum ini adalah pandangan peribadi.

Abdul Hadi ketika ditemui pemberita di Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2010 kelmarin berkata beliau tidak mengetahui langsung mengenai pelantikan Lim sebagai Timbalan Perdana Menteri sekiranya pakatan itu menang pilihan raya umum ke-13 nanti.

Anwar, ketika diminta pemberita mengesahkan adakah beliau akan melantik Lim berdasarkan kenyataannya dalam temu bual dengan harian berkenaan, berkata kenyataannya telah diputarbelitkan oleh media.
Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut. Dalam perkembangan lain, Anwar berkata beliau sudah menjangkakan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengadakan pilihan raya lebih awal dan keputusan Majlis Tertinggi (MT) Umno malam tadi untuk menangguhkan pemilihan parti, yang sepatutnya diadakan tahun depan, adalah bagi tujuan itu.

MT Umno menangguhkan pemilihan parti itu di peringkat cawangan, bahagian dan MT tahun depan selama 18 bulan dan Najib dilaporkan berkata keputusan itu adalah bagi memperkukuhkan parti.

Anwar mendakwa pemimpin Umno tidak berani mengadakan pemilihan parti mengikut sistem pengundian baru yang diluluskan tahun lepas, dan hanya pandai menyerang partinya.

Beliau juga meminta Najib menyatakan tarikh pilihan raya umum akan diadakan.

“Saya cabar Najib membuktikan beliau mengamalkan demokrasi dan saya mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan senarai pengundi dan biar rakyat buat keputusan,” kata beliau.

– Bernama

No Responses to “Anwar: Tak perlu persoal bukan Melayu jadi TPM”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: